Φύκια «Ποσειδώνια»

Πολύτιμη πρώτη ύλη για ανάπτυξη οικολογικών δομικών και θερμομονωτικών υλικών στην Ελλάδα


Πώς ξεκίνησε
Σε μια ομιλία του κ. Ευμορφίδης στα πλαίσια της εκστρατείας "Οι Έλληνες μπορούν!" και με σκοπό να παρακινήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, έκανε την παρατήρηση ότι σε παλιές παράκτιες κατοικίες στην Ελλάδα πριν από 70-80 χρόνια χρησιμοποιούνταν συχνά φύκια ως θερμομόνωση στους τοίχους και ότι το μικροκλίμα  των σπιτιών αυτών ήταν υγιεινό καθόσον διατηρούσε πάντα ισορροπημένη σχετική υγρασία.

Με αφορμή την πληροφορία αυτή ξεκίνησα να ερευνώ τη χρήση των φυκιών ως θερμομονωτικό υλικό για τα σπίτια, ως ένα οικολογικό προϊόν που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα.
Επιπλέον, αυτή την ιδέα είναι συμπληρωματική με την προσπάθεια της «επιστημονικής ομάδας διαβούλευσης για βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση» των Οίκο-Χωριών.


1) Πρώτο σεμινάριο

Στην πρώτη μας συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, ο κ. Παύλος Ευμορφίδης, ιδρυτής της Coco-mat μοιράστηκε μαζί μας τη γνώση που απέκτησε κατά τα τελευταία 20 χρόνια που χρησιμοποιεί τα φύκια στα δικά του προϊόντα.

Παρατηρήσεις
-Η φύκια Podeidonia αποβάλλονται κάθε χρόνο στις παραλίες σε όλη την Ελλάδα σε τεράστιες ποσότητες (τόνους). Η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμοι) ξοδεύει χρήματα για καθαρίσει τις παραλίες από τα φύκια,  η πληρώνει εταιρείες «σκουπιδιάρικα» και στην συνέχεια τα μεταφέρουν και τα πετάνε στις χωματερές επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον με απόβλητα.

  • Από τη ιστορία γνωρίζουμε ότι, οι μεσογειακοί λαοί από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούσαν φύκια για θερμομόνωση στους τοίχους, στις στέγες και στα δάπεδα.
  • Παρατηρούμε σε σπίτια πάνω από 70 ετών, ακόμα μέχρι σήμερα ότι δεν έχουν προβλήματα υγρασίας στο μικροκλίμα.
  • Ταυτόχρονα για την θερμομόνωση αντί για φυσικά υλικά όπως τα φύκια, χρησιμοποιούμε πανάκριβα εισαγόμενα χημικά και αντιοικολογικά θερμομονωτικά υλικά.

Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει:
- Ένα Ελληνικό φυσικό προϊόν θερμομόνωσης υψηλής ποιότητας.
- την ίδρυση πολλών μικρών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου θέσεις εργασίας και αυτό-απασχόλησης
- να συμβάλει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων σε χωματερές σε όλη τη χώρα.

2) Πρώτο εργαστήριο

Στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με μια ομάδα εθελοντών στις 5 και 6 Αύγουστου στο Ελπιδοχωρη (Πελοπόννησο) κάναμε πειράματα, και φτιάξαμε με επιτυχία πάνελ θερμομόνωσης, τούβλα (φύκια - φυσική κόλλα, μείγμα φύκια-πυλό, μείγμα φύκια-άχυρο-πυλό), και στόκο (φύκια τριμμένα σε σκόνη - φυσική κόλλα και πυλο).

Ιδιότητες προς διερεύνηση
Προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατασκευή πάνελ θερμομόνωσης από φύκια, πρέπει να ερευνήσουμε επιστημονικά τις ακόλουθες ιδιότητες:
- Θερμική αγωγιμότητα (θερμομόνωση, πχ. με ποιο πάχος ενός θερμομονωτικού πάνελ από φύκια θα πετύχουμε την θερμομόνωση που διαθέτει ένας συμβατικός τοίχος 30 εκατοστών)
- Ηχομόνωση
- Πυραντοχή
- Παράσιτα / αντίσταση σε μύκητες
- Διατήρηση ισορροπημένης Υγρασίας
- Άλλες μικροκλιματικές Ιδιότητες για την υγεία (ιωδιούχου, κλπ ...)
- Διερεύνηση άλλων χρήσεων  (Λίπασμα, καλλυντικά, χαρτί περιτυλίγματος, γέμιση για μαξιλάρια, έπιπλα κ.λπ.)

Για παράδειγμα, εάν το αλάτι έχει πλυθεί με τις βροχές τα φύκια είναι κατάλληλα για λίπασμα.
- Να πιστοποιηθούν τα προϊόντα από φύκια ως προς την ποιότητα, σήμα ποιότητας της ΕΕ, κλπ ...

Άλλες χρήσεις
Η γλάστρα από Ποσειδωνια η οποια συγκρατεί το νερο μέσα της (πολύ σιμαντικο για την επιβιώση δεντρυλλίων σε δενδροφυτεύσεις βουνιών). Δεδομένου ότι τα φύκια είναι ένα υλικό με πολλές δυνατότητες, μπορούμε να διερευνήσουμε τις διάφορες επιλογές και χρήσεις που θα ανταποκριθούμε στις διάφορες απαιτήσεις της αγοράς πέρα ​​από τα πλαίσια της θερμομόνωσης. 

Παράδειγμα μικρής πιλοτικής επιχείρησης παραγωγής υλικών από φύκια
Ένας κλειστος χωρος (40-60m2) με ένα χώρο διενέργειας των πειραμάτων και ελέγχων για την ανάπτυξη των προϊόντων (πχ. κουζίνα) και ένα χώρο παραγωγής των θερμομονωτικών πάνελ όπου θα τοποθετηθεί η πρέσα, με παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, εξοπλισμό μαγειρέματος και εξοπλισμό ψύξης, εσωτερικό και εξωτερικό χώρο εργασίας. 

- Ένα μικρό κήπο (για να στεγνώσουν τα φύκια) 40-60m2
- Ένα φορτηγό για τη μεταφορά των φυκιών από τις παραλίες
- Συμφωνία με παράκτιους Δήμους (π.χ.: συλλογή φυκιών από της παραλίες με μισή τιμή / σκουπιδιάρικα)
 Όταν η πιλοτική αυτή προσπάθεια έχει επιτυχία σκοπεύουμε να την διαδώσουμε παντού σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας.

Προϋποθέσεις για ξεκίνημα
-Να βρούμε υποστήριξη, χορηγούς, συμβούλους.
-Έρευνα: πόσο πληρώνουν οι δήμοι για να συγκεντρώσουν και να πετάξουν τα φύκια; Ποιες οι ποσότητες που απορρίπτονται ως σκουπίδια
-Έρευνα για πιστοποιήσεις, προκειμένου να πουλήσουμε το προϊόν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
-Έρευνα: Tι πουλιέται σήμερα στην αγορά? Π.χ. διαστάσεις, τιμές, πιστοποιήσεις, άλλες πληροφορίες (Πάχος mm, Διαστάσεις mm, Βάρος kg/m2, Συσκευασία m2/πλάκες, ιδιότητες Θερμομόνωσης κλπ.)

Think Green Hellas

Ο συνδυασμός τεχνοδοσίας, σωστών φυσικών υλικών, εφαρμογή αποδοτικών τεχνολογιών, δίνει ένα εργονομικό βιοκλιματικό κτίριο με αξία για τα χρήματα.

Think Green Channel